top of page

שעות נוספות

  • ronijos
  • 11 באפר׳ 2022
  • זמן קריאה 2 דקות

עודכן: 11 ביולי 2022

לקוחות רבים מגיעים אלינו, ומסתבר כי אינם מקבלים שכר עבור השעות הנוספות שהם מבצעים בפועל. חלקם לא דורשים זאת בשל חשש מהרעת תנאים, חלקם חוששים מפיטורין וחלקם פשוט אינם מכירים את החוק ולא מודעים לזכויותיהם.

חשוב שתדעו ששכר עבור שעות עבודה נוספות הינה זכות עובדים קוגנטית (זכות שלא ניתן להתנות עליה). כלומר, במידה והמעסיק אינו משלם לעובד את השכר המגיע לו בגין השעות הנוספות, קמה לעובד עילה להגשת תביעה כנגדו בגין הפרשי השכר (גם לאחר תום יחסי העבודה).

חשוב לציין כי במרבית המקרים, ויתור של שעות נוספות המגיעות לעובד לפי חוק, אינו קביל גם אם העובד חתם על כתב וויתור.

חוק שעות עבודה ומנוחה, תשי"א-1951, קובע מספר שעות עבודה מקסימאלי לגבי עבודה במשרות בהיקפים שונים. על פי חוק זה, עובד אשר מועסק מעבר לשעות הנ"ל זכאי לגמול בגין שעות נוספות.


חוק שעות עבודה ומנוחה, תשי"א-1951, קובע את מספר שעות העבודה המקסימאלי לגבי עבודה בהיקפים שונים. על פי חוק זה, עובד אשר מועסק מעבר לשעות הנ"ל זכאי לגמול בגין שעות נוספות. סעיף 16 לחוק שעות עבודה ומנוחה עוסק בגמול המגיע לעובד בגין שעות נוספות. על פי סעיף זה, עבור השעתיים הנוספות הראשונות העובד זכאי לתשלום בסך 125% משכרו הרגיל. בגין כל שעה נוספת מעבר לכך, העובד זכאי לגמול בשיעור 150% משכרו הרגיל.


במקרים בהם העבודה מתבצעת ביום המנוחה השבועי, ושכרו של העובד עומד בלאו הכי על גמול של 150%, אזי השעות הנוספות מתוגמלות בהתאם – 125% על 150% עבור השעתיים הראשונות, ו-150% על 150% עבור כל שעה נוספת. במקרים רבים, בתי הדין לעבודה מעבירים את נטל ההוכחה לכתפי המעסיק, וזאת מתוך חובתו של האחרון לנהל רישום מסודר ומעקב אחר שעות העבודה של עובדיו.

בפברואר 2009, נכנס לתוקף תיקון מס' 24 לחוק הגנת השכר. תיקון זה שינה את מערכת הכוחות בין העובד והמעביד בתביעות בגין שעות נוספות. על פי תיקון זה, מוטלת על המעסיק חובה לנהל פנקס בנוגע לשעות העובדים. פנקס זה, יכול להיות מנוהל בשתי דרכים – רישום ידני או שעון נוכחות. מעביד אשר לא ממלא את חובתו כנדרש, ייאלץ להתמודד עם סנקציות שונות (כולל קנסות).


כמו כן, לפי סעיף 25 לחוק שעות עבודה ומנוחה, תשי"א-1951, נדרש, בין היתר, רישום באמצעים מכניים, דיגיטליים או אלקטרוניים, וככל שלא נעשה כזה אזי נדרש רישום שייחתם מדי יום בידי העובד ויאושר בחתימת אחראי שמינה המעסיק לכך. בהיעדר עריכת רישום שעות העבודה בהתאם לתנאים הקבועים בסעיף 25 לחוק, הרי שלא יצא המעסיק ידי חובת עריכת "פנקס שעות עבודה", כהגדרתו בחוק, וכפועל יוצא מכך חל היפוך הנטל מכוח סעיף 26ב(א) לחוק הגנת השכר, תשי"ח-1958, ולפיכך על המעביד מוטלת חובת ההוכחה בבואו להשיב לתביעות בדבר שעות נוספות.

עובד שלא תוגמל בהתאם לחוק, שמעסיקו לא דיווח נכון על שעות עבודתו ובהיעדר ניהול תקין של פנקס שעות העבודה, תחול החזקה הקבועה בסעיף 26ב.(ב) לחוק הגנת השכר, והמעסיק יחויב בתשלום לפי 15 שעות נוספות בשבוע או 60 שעות נוספות בחודש.


בעניין מרכז סיעודי (ע"ע (ארצי) 41259-09-20 מרכז סיעודי – נאות השרון בע"מ נ' שאדי אלחפש 27.7.21) נקבע כי "לא ניתן לקבוע את היקף השעות המדויק" של העובד משלא הומצאו דוחות נוכחות על ידי המעסיקות. בנסיבות אלה, חל סעיף 26ב לחוק הגנת השכר, ו"המצב השני" שנקבע בעניין ריעני, כך שחישוב גמול השעות הנוספות יתבצע לפי 60 שעות נוספות חודשיות, מהן 44 שעות בשיעור של 125% ו-16 שעות בשיעור של 150%.


שמרו על זכויותיכם. שמרו על זכויות עובדיכם.

אם נפגעה זכותכם.ן לשימוע, ותרצו לקבל ייעוץ וליווי מקצועי ואמין,

לפרטים נוספים,





Comments


bottom of page